Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ (UEFA CUP)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ (UEFA CUP)


Το κύπελλο ΟΥΕΦΑ (σημερινό Europa League) αποτελεί την τρίτη εν τάξει διοργάνωση της UEFA και παρότι χρονικά η έναρξη του τοποθετείται πριν από τις υπόλοιπες, η τρίχρονη (!!!) διάρκεια εκείνης της πρώτης διοργάνωσης το φέρνει χρονικά μεταγενέστερο του κυπέλλου πρωταθλητριών.
Match programe
του πρώτου τελικού
του κυπέλλου εκθέσεων.
Το τρόπαιο
του κυπέλλου εκθέσεων.
Η αρχική ιδέα ανήκει σε έναν Ελβετό, τον Έρνστ Τόμεν, ο οποίος είχε προτείνει στην FIFA να δημιουργηθεί μια διοργάνωση αποτελούμενη από τις ομάδες των πόλεων που είχαν φιλοξενήσει μία παγκόσμια έκθεση.  Αυτή η αρχική ιδέα τοποθετείται στο 1951 και η FIFA την είχε απορρίψει.  Ο ίδιος όμως, όντας αντιπρόεδρος πλέον της FIFA και μέσα στον γενικότερο προβληματισμό της UEFA για μονοπωλιακό ενδιαφέρον του κόσμου προς το κύπελλο πρωταθλητριών που βρισκόταν «στα σκαριά» και αυτό, ανάβει το πράσινο φως για την εξέλιξη και τελικώς την υλοποίηση της ιδέας αυτής.
Έτσι στις 4 Ιουνίου 1955 γίνεται η πρώτη σέντρα της διοργάνωσης που ονομάστηκε "Κύπελλο Εκθέσεων", ονομασία την οποία και διατήρησε μέχρι και το 1971 όταν και πήρε την ονομασία "Κύπελλο ΟΥΕΦΑ".
Τα δύο logo της διοργάνωσης.
Το τρόπαιο με
την σημερινή του μορφή.
 Όπως προείπαμε η πρώτη αυτή διοργάνωση, έχοντας έναν περίπλοκο τρόπο διεξαγωγής, κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και έλαβε επίσημα τέλος στις 10-5-1958 με τον επαναληπτικό τελικό στην Βαρκελώνη,  Μπαρτσελόνα-Επίλεκτοι Λονδίνου 6-0 (2-2 ο πρώτος τελικός).(Δείτε)
  Η αρχική αυτή μεθοδολογία διεξαγωγής ασφαλώς και κρίθηκε αποτυχημένη καθώς ο βασικός όρος (που πήγαζε από το πασίγνωστο «σχέδιο Μάρσαλ») για τέλεση των αγώνων μόνο κατά την διάρκεια των τοπικών εκθέσεων, επέφερε ένα μακροσκελές χρονικό πλάνο που περιέβαλε αρνητικά τον θεσμό.  Παρόλα αυτά και η επόμενη διοργάνωση «καθυστέρησε»...ενάμιση χρόνο αυτή την φορά, να λήξει, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μια πιο λογική ροή.
Η Ατλέτικο Μαδρίτης, κάτοχος
του πρώτου Europa league.
Το 1972 σηματοδότησε όπως είπαμε την δεύτερη φάση του θεσμού με την μετονομασία του σε κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το 1999 επέρχεται μία ακόμη αλλαγή, μάλλον θετική, με την συγχώνευση του με το κύπελλο κυπελλούχων.  Αύξηση ομάδων, ανταγωνισμού, θεάματος, εσόδων οδήγησαν την διοργάνωση σε άνθιση και η τελική (μέχρι σήμερα) πινελιά της UEFA με την μετονομασία του σε Europa League που συνέβη την σεζόν 2009/10 δείχνει πως όλα βαίνουν σε καλό δρόμο με το ενδιαφέρον του κόσμου να « αναζωπυρώνεται» και τον θεσμό να καταλαμβάνει και πάλι μια περίοπτη θέση ανάμεσα στις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου