Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

1958-59 ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1...

Το μακρύ ταξίδι το οποίο ξεκινά πίσω στα τέλη της  δεκαετίας του '50 δυστυχώς δεν έχει αγωνιστική αρχή.  Τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού και η όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αποδεικνύονται ισχυρότερα από τον αθλητισμό (για πολλοστή φορά στην ιστορία) και το ντεμπούτο των Ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης παίρνει αναβολή για την επομένη σεζόν.


Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ


Μακάριος και Κίσινγκερ,
δύο πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο
στην Ελληνοτουρκική κρίση του '58
Η Τουρκικές προκλήσεις στην Μεγαλόνησο έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εκείνη την περίοδο με τις Αγγλικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί να μένουν απλοί παρατηρητές των γεγονότων.  Ιδιαίτερα το διήμερο 11-13 Ιουνίου οι Τούρκοι προχωρούν στην σφαγή 35 Ελλήνων, γεγονός που ωθεί την Ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ και να αποσύρει το στρατιωτικό της κλιμάκιο από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη.  Επίσης διαδηλώσεις διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και γενικότερα η ένταση αρχίζει να κλιμακώνεται.


ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...


Μέσα σε όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς τα συναισθήματα και τον προβληματισμό όλων όταν η κληρωτίδα έφερε αντίπαλο του Ολυμπιακού στον α' γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών την Τουρκική Μπεσίκτας.  Ακόμη και η ίδια η UEFA δεν έκρυβε τον προβληματισμό της καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κωνσταντινούπολη ο κίνδυνος εκτρόπων ήταν πέρα για πέρα ορατός.
Δημοσίευμα της «Αθλητικής ηχούς»
(πηγη: ψηφ.αρχείο Αθλητικής ηχώ)
Δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας
με την τελική απόφαση.
(πηγή: ψηφ. αρχείο Αθλητικής ηχώ)
Η πρόταση που «πέφτει» στο τραπέζι είναι η διεξαγωγή των δύο αγώνων σε ουδέτερο έδαφος και η UEFA προτείνει στην ΕΠΟ το Βελιγράδι, η οποία με την σειρά της καταθέτει την πρόταση στην διοίκηση των ερυθρολεύκων.  Τελικώς το Δ.Σ. του Ολυμπιακού αποφασίζει την μη διεξαγωγή των αγώνων και την απόσυρση από την διοργάνωση θέτοντας ως δικαιολογία το ότι η απόφαση συμμετοχής ελήφθη «...με σκοπόν να δοθεί η ευκαιρία εις τους Έλληνας φιλάθλους να παρακολουθήσουν την πρωταθλήτριαν Ελλάδος, αγωνιζόμενην εντός της Ελλάδος, με μιαν ξένην ομάδα και δι' ένα υψίστης σημασίας σκοπόν» και κατά «Συνέπεια τούτου ο σκοπός δια τον οποίο ελήφθη η αρχική απόφασις της συμμετοχής δεν επιτελείται.»
Κατόπιν τούτου η Τουρκική ομάδα πέρασε στον επόμενο γύρο άνευ αγώνων.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου