Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (CHAMPIONS LEAGUE)

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (CHAMPIONS LEAGUE)


Το εμπορικό σήμα
της διοργάνωσης.

(Ακούστε)
Πρόκειται για την  φυσική συνέχεια του κυπέλλου πρωταθλητριών το οποίο στα τέλη της δεκαετίας του '80  είχε αρχίσει να χάνει κάποια από την αίγλη του και φαινόταν, με την τότε μορφή του, αδύναμο να υποστηρίξει τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνταν στον ποδοσφαιρικό κόσμο με γιγάντωση του προυπολογισμού των ομάδων και ολοένα και αυξανόμενη τηλεοπτική και διαφημιστική εισροή στα ποδοσφαιρικά και όχι μόνο δρώμενα.
Έτσι την αγωνιστική περίοδο 1991-92 η UEFA προχωράει σε μια πρώτη αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής και ουσιαστικά προημιτελική και ημιτελική φάση συμπτύσσονται σε μία τελική φάση με την μορφή δύο ομίλων των τεσσάρων ομάδων όπου οι δύο πρώτοι κοντράρονται στον τελικό.
Match programe του 39ου τελικού
που διεξήχθη στο Ολυμπιακό στάδιο.

(Δείτε)
Την ονομασία πάντως «Τσάμπιονς Λίγκ» θα την πάρει επίσημα η διοργάνωση την επόμενη χρονιά οπότε πρώτη κάτοχο θα πρέπει να θεωρήσουμε την Μαρσείγ που κατέκτησε εκείνο το τρόπαιο.
Η παίκτες της Μαρσέιγ πανηγυρίζουν
την κατάκτηση του τροπαίου.

(Δείτε)
Την περίοδο 1993-94 η φάση των ομίλων αφορά μόνο τα προημιτελικά ,με τους δύο ημιτελικούς να είναι μονοί, ενώ από την επόμενη περίοδο (1994-95) αρχίζει να σχηματίζεται η σημερινή μορφή και οι ημιτελικοί επανέρχονται στην...φυσιολογική διπλή λογική.
Τέλος από την περίοδο 1999-00 αρχίζει η «γιγάντωση», με περισσότερους εκπροσώπους από τα «μεγάλα πρωταθλήματα» και με μικρές διαφοροποιήσεις καταλήγουμε στις μέρες μας με τον χαρακτηρισμό που δίνεται στο Τσάμπιονς Λίγκ ως την «κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου