Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΝΤΕΡΟΤΟ (INTERTOTO CUP)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ (INTERTOTO CUP)


Μπορεί ο όρος "ποδοσφαιρικό στοίχημα" να έχει μπει στις ζωές των Ελλήνων τα τελευταία 20 περίπου χρόνια (δεν μιλάμε για το ΠΡΟΠΟ) και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία με την άνθηση του ιντερνετικού στοιχήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προϋπήρχε και μάλιστα πολλά πολλά χρόνια πριν.  Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ήπειρος ασχολούνταν με το συγκεκριμένο "σπορ" και αυτή η ασχολία είναι που γέννησε και την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Ο Κάρλ Ράππαν.
Το logo της διοργάνωσης.
Πίσω στην μακρινή δεκαετία του '60 ο γνωστός από την αρχική του ιδέα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ Έρνστ Τόμμεν με συμπαραστάτη τον φημισμένο Αυστριακό προπονητή Κάρλ Ράππαν επεξεργάζονται την ιδέα δημιουργίας μιας διοργάνωσης η οποία απώτερο σκοπό της θα έχει την συνέχιση λειτουργίας των εταιρειών στοιχηματισμού ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι υπόλοιπες διοργανώσεις σταματούσαν.  Ως εκ τούτου ο σκοπός του θεσμού θα ήταν καθαρά εμπορικός και δεν θα είχε καμία σχέση με άμιλλα, δόξα κτλ.  Σαφής λοιπόν ο προβληματισμός και η αποστασιοποίηση της UEFA από την εν λόγω διοργάνωση για την οποία όμως έδωσε την έγκριση της στους δύο άντρες και οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωση και την εκτέλεση της, με χρονιά έναρξης το 1961.
Το κύπελλο πήρε την ονομασία του από τoν Γερμανικό όρο "Toto" που σημαίνει "ποδοσφαιρικό στοίχημα".  Επίσης του δόθηκε ο ανεπίσημος τίτλος του "τροπαίου των μη τροπαιούχων" μιας και δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι ομάδες που δεν είχαν κατακτήσει κάποιο τρόπαιο την προηγούμενη σεζόν στην χώρα τους.
Η ομάδα της Μπράγκα, τελευταία "κάτοχος" του θεσμού.
(Δείτε)
Το 1995 η UEFA επανεξετάζει την στάση της και αποφασίζει να το εντάξει στις τάξεις της αναλαμβάνοντας την διοργάνωση του και με την πάροδο των ετών να προσφέρει στους φιναλίστ την είσοδο τους τόσο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ όσο και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ.
Το 2008 θα είναι και η τελευταία χρονιά διοργάνωσης μιας και η UEFA αποφασίζει στα πλαίσια της «αναζωογόνησης» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ να κατευθύνει τις ομάδες εκεί.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το κύπελλο Ιντερτότο αποτελεί Παγκόσμια πρωτοτυπία μιας και ήταν η μόνη διοργάνωση χωρίς τελικό, νικητή και τρόπαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου