Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (CUP WINNERS CUP)

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (CUP WINNERS CUP)


Η ιστορία της «γέννησης» του κυπέλλου κυπελλούχων, όπως και αυτή του κυπέλλου πρωταθλητριών, εμπεριέχει αρκετό «Αγγλικό στοιχείο», μόνο που αυτή τη φορά η χώρα των Βρετανικών νήσων αποδείχτηκε υπέρμαχος και θερμός υποστηρικτής της ιδέας.
Το λογότυπο της διοργάνωσης.
Ανταλλαγή λαβάρων
πριν την έναρξη του
πρώτου τελικού
Ρέιντζερς-Φιορεντίνα 0-2
17-5-1961 
(Δείτε)
Είναι γεγονός ότι την διοργάνωση του κυπέλλου οι Άγγλοι την έβλεπαν πάντα με «άλλο μάτι» από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και έδιναν δεσπόζουσα βαρύτητα σε αυτήν, κάτι το οποίο συνεχίζεται ως τις μέρες μας.  Μάλιστα στην περίπτωση του κυπέλλου κυπελλούχων όλες οι Βρετανικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες «αγκάλιασαν» την ιδέα δημιουργίας του, μια ιδέα που «περιφερόταν» αρκετό διάστημα στα κεφάλια πολλών της εποχής και ιδιαίτερα δημοσιογράφων, οι οποίο είχαν ήδη διαπιστώσει την επιτυχία τόσο του κυπέλλου πρωταθλητριών όσο και του κυπέλλου Εκθέσεων (μετέπειτα κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).
Το τρόπαιο της διοργάνωσης
Έτσι η ίδια η UEFA δεν δυσκολεύτηκε να πειστεί για την νέα αυτή πρόταση σε αντίθεση με αρκετούς «μεγάλους συλλόγους» οι οποίοι είναι αλήθεια δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση.  Ο λόγος αυτής της άρνησης ήταν ότι την εποχή εκείνη η διοργάνωση του κυπέλλου, πλην εξαιρέσεων όπως αναφέραμε, δεν αντιμετωπιζόταν με την δέουσα σοβαρότητα και αρκετές φορές οι μεγάλοι σύλλογοι την «σνόμπαραν» και την έριχναν σε δεύτερη μοίρα.  Ενδεικτικό ότι αρκετές χώρες δεν είχαν καν τότε δημιουργήσει διοργάνωση κυπέλλου.
Αποτέλεσμα;  Δέκα μόλις ομάδες βρίσκονται την περίοδο 1960-61 στην σέντρα για την πρώτη διοργάνωση, με φανερή έλλειψη «μεγάλων ονομάτων» της εποχής, αλλά με το κοινό να δείχνει άκρατο ενθουσιασμό και να στηρίζει με μεγάλο πάθος το εγχείρημα, ενθουσιασμός που οδήγησε και τις υπόλοιπες ομοσπονδίες σιγά-σιγά στην αποδοχή του και στην δημιουργία, μέχρι το 1968, διοργάνωσης κυπέλλου σε όλες τις χώρες-μέλη της UEFA.
Στάδιο Καραισκάκη, τελικός 1970-71
Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης 2-1
21-5-1971 (Δείτε)
Το 1998-99 όμως θα είναι και η χρονιά τερματισμού του κυπέλλου κυπελλούχων μιας και η δημοτικότητα του και το ενδιαφέρον του κοινού είχε «ξεθωριάσει» για τα καλά, οδηγώντας την διοργάνωση στον μαρασμό, με ελάχιστους μεγάλους συλλόγους να λαμβάνουν μέρος.  Τα αίτια για αυτό ήταν φυσικά η «γιγάντωση» του Τσάμπιονς Λίγκ που ξεκίνησε το 1997 και με τα «μεγάλα ονόματα» να παίρνουν μέρος εκεί, η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του κυπέλλου κυπελλούχων είχε αρχίσει.
Από την επόμενη σεζόν (1999-00) οι κάτοχοι του κυπέλλου ή οι φιναλίστ ,εάν οι πρώτοι λάμβαναν μέρος στο Τσάμπιονς Λίγκ, συμμετέχουν στο ανανεωμένο κύπελλο ΟΥΕΦΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου