Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

1961-62 Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ...

Η καθιερωμένη χειραψία των δύο αρχηγών,
Τσάρλς και Νεμπίδη, πρίν την έναρξη του αγώνα
Παναθηναικού-Γιουβέντους στην Αθήνα.
Χρειάστηκαν ένας χρόνος για το κύπελλο κυπελλούχων και έξι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ ώστε να «αγκαλιάσουν» και αυτά με την σειρά τους τις Ελληνικές ομάδες.  Η παρούσα χρονιά φέρνει τον Ολυμπιακό ως πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο Κυπελλούχων και τον Ηρακλή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ αντίστοιχα.  Κάποια πρόκριση, η οποία θα ήταν και η πρώτη για τα Ελληνικά χρώματα, δεν έρχεται ούτε φέτος, με τον Ηρακλή μάλιστα να γνωρίζει την πιο «βαριά» ήττα μας σε όλα τα Ευρωπαϊκά κύπελλα με 9-1 από την Βοιβόντινα Νόβισαντ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ (ίδιο βαρύ σκορ με την ήττα του Άρη από την Ούιπεστ εφτά χρόνια αργότερα για τον ίδιο θεσμό).
Το πρωτοσέλιδο της αθλητικής ηχούς
την επομένη του ατυχή αγώνα
του Ολυμπιακού.
(πηγή: ψηφ. αρχ. αθλητική ηχώ)
Παρόλαυτα δεν παύει η συγκεκριμένη χρονιά να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό, "ιστορική" για την πρώτη μας παρουσία σε όλους τους ποδοσφαιρικούς Ευρωπαϊκούς θεσμούς, που με εξαίρεση την επόμενη σεζόν, θα μας υποδέχονται ανελλιπώς και αρκετές φορές με αξιομνημόνευτη επιτυχία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Ο Παναθηναϊκός, όντας πρωταθλητής Ελλάδος την περασμένη σεζόν, συμμετέχει στο κύπελλο Πρωταθλητριών ερχόμενος αντιμέτωπος με την πολύ ισχυρή Γιουβέντους και κάνοντας δύο σπουδαίες εμφανίσεις αποκλείεται τελικώς με 1-1 στην Αθήνα και 1-2 στο Τορίνο.  Η Γιουβέντους ίσως μετέπειτα να είχε καλύτερη τύχη αλλά η «διασταύρωση» της με την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά δεν της αφήνει περιθώρια, παρόλο που έφτασαν σε τρίτο παιχνίδι (το σύστημα διεξαγωγής της εποχής βλέπετε...) για να υποκείψει.  Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως μετά το τέλος του αγώνα ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ένσταση στην UEFA για παράτυπη συμμετοχή του Ιταλού ποδοσφαιριστή Μόρα ο οποίος δεν φαινόταν να είναι δηλωμένος στο φύλλο αγώνα και διεκδικούσε την κατοχύρωση του αγώνα με 3-0 υπέρ του.  Οι Ιταλοί μιλούσαν για «παράλειψη» της UEFA και κάτι τέτοιο απεφάνθη και η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία απορρίπτοντας τελικώς το αίτημα του Παναθηναϊκού.
Η εξέλιξη της ενστάσεως του Παναθηναικού
(πηγή: ψηφ. αρχ. αθλητική ηχώ)
Η νίκη του Ηρακλή όπως παρουσιάστηκε
στον αθλητικό τύπο της εποχής.
(πηγή: ψηφ. αρχ. αθλητική ηχώ)
Στο κύπελλο κυπελλούχων ο Ολυμπιακός ο οποίος ευνοήθηκε της κλήρωσης και πέρασε τον α' γύρο χωρίς αγώνα, μόνο επιτυχημένη παρουσία δεν μπορούμε να πούμε πως είχε μιας και η δύο συναντήσεις του με την Τσεχοσλοβάκικη (Σλοβάκικη σήμερα) Ντιναμό Ζίλινα στην πρώτη της παρουσία σε Ευρωπαϊκό κύπελλο, καταλήγουν σε ισάριθμες ήττες και αποκλεισμό.  Αξιομνημόνευτο ότι η Τσεχοσλοβάκικη ομάδα, η οποία σήμερα υπάρχει με το όνομα "ΜΣΚ Ζίλινα", επανεμφανίστηκε σε Ευρωπαϊκό κύπελλο μόλις την σεζόν 2002-03 για την διοργάνωση του Τσάμπιονς Λίγκ, ενώ έχει καταφέρει να κερδίσει και δύο φορές την συμμετοχή της σε ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Η εφημερίδα Μακεδονία παρουσιάζει
τις ελάχιστες πληροφορίες για το «βαρύ»
9-1 του Ηρακλή στην Γιουγκοσλαβία.
Για τον Ηρακλή τα είπαμε και λίγο παραπάνω, πρώτη Ευρωπαϊκή παρουσία με ανάμικτα συναισθήματα αφού καταφέρνει να κερδίσει στο Καυτατζόγλειο την Γιουγκοσλαβική Βοιβόντινα Νόβισαντ με 2-1 για να γνωρίσει στην συνέχεια την συντριβή με 9-1 στην γείτονα χώρα.  Βέβαια πρέπει να μην ξεχνάμε πως το επίπεδο του Γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου την εποχή εκείνη ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το δικό μας και ακόμη και σήμερα το ταλέντο «ξεχειλίζει» σε όλα τα πρώην Γιουγκοσλαβικά κράτη.  Η Βοιβόντινα, η οποία έκανε ακόμη μόλις δύο Ευρωπαϊκές παρουσίες το 1966-67 και 1967-68, είχε ήδη αποκλείσει στο α' γύρο (ο Ηρακλής είχε ευνοηθεί από την κλήρωση και πέρασε «μπάι») την ισχυρή Μίλαν και σταμάτησε την πορεία της κόντρα στην ΜΤΚ Βουδαπέστης με δύο ήττες.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Οι δύο αγώνες του Παναθηναϊκού για το κύπελλο πρωταθλητριών:

5) ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-1


6) ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-1





Οι αγώνες του Ολυμπιακού για το κύπελλο κυπελλούχων:

7) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΙΛΙΝΑ 2-3




8) ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΙΛΙΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0





Οι δύο αγώνες του Ηρακλή για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ:

9) ΗΡΑΚΛΗΣ-ΒΟΙΒΟΝΤΙΝΑ ΝΟΒΙΣΑΝΤ 2-1




10) ΒΟΙΒΟΝΤΙΝΑ ΝΟΒΙΣΑΝΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ 9-1


ME MIA MATIA




Φάση από τον αγώνα Παναθηναικός-Γιουβέντους 1-1
Αναμνηστική φώτο των δύο αρχηγών πριν τον
αγώνα Παναθηναικός-Γιουβέντους 1-1
Το πρωτοσέλιδο της Αθλητικής ηχούς την
επομένη του ατυχή αγώνα.
Το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας την επομένη
του αγώνα στο Τορίνο.







                        
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου